Un numar foarte mare de oameni se confrunta cu probleme la nivelul gingiilor si de cele mai multe ori, constientizarea acestor probleme apare mult prea tarziu. Desi se spune ca romanii nu stau chiar atat de bine la capitolul igiena dentara, problema nu este doar la romani. Americanii, care au extrem de mare grija de dantura lor, cauta frecvent pe Google expresii precum “Gum Disease treatment“. Tocmai de aceea, daca ai o astfel de problema nu trebuie sa amani vizita la stomatolog de rusine. Sunt o multime de alte persoane care o au.
Ceea ce trebuie sa faci este sa fugi repede la stomatolog si sa gasesti solutii sau, in cel mai bun caz, sa incerci sa previi. Pentru asta, vom incerca sa iti spunem de ce merita sa tratezi cat mai repede gingiile umflate si dureroase si cum poti descoperi din timp ca ai o problema.
De ce apar gingiile uflate si dureroase?
Principala cauza a gingiilor umflate este gingivita. Daca nu este tratata se poate transforma intr-o afectiune mult mai grava, denumita parodontoza si poate duce la pierderea dintilor.
In general, gingivita apare din urmatoarele cauze:
- O igiena orala defiictara;
- Tartru;
- Alimentatie saraca in vitamina C.
Practic, cea mai simpla solutie este preventia gingivitei printr-o igiena dentara cat mai riguroasa, cu periaj de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si folosirea apei de gura. Totusi, daca apare chiar si cea mai mica senzatie de sensibilitate si durere este bine sa se viziteze un stomatolog pentru tratament.
Cum se trateaza gingiile umflate?
O astfel de problema necesita, in primul rand o radiografie dentara, in asa fel incat medicul sa poata vedea cat mai bine tot ceea ce se intampla.
De regula, daca problema nu este foarte mare medicul va recomanda curatarea placii bacteriene si eventual un tratament care sa ajute la vindecarea inflamatiilor.
Sfaturi extrem de utile de la medicul stomatolog
In general, problemele gingiilor pot fi evitate daca se respecta cu strictete cateva reguli:
- Se viziteaza medicul stomatolog o data la 6 luni;
- Se renunta la obiceiurile nocive, precum consumul de alcool si fumatul;
- Se respecta regulile igienei dentare. Astfel, trebuie sa se perieze dintii de doua ori pe zi, sa s foloseasca ata dentara cat mai des si sa se schimbe periutele o data la 2 sau 3 luni, deoarece in timp pot acumula bacterii extrem de daunatoare atat dintilor, cat si gingiilor.