Care sunt solutii pentru deparazitarea catelului tau?

Majoritatea cainilor sunt infestati cu paraziti, atat intern, cat si extern. Aceasta infestare nu este neaparat o problema, in conditiile in care patrupezii ajung sa dezvolte imunitate la paraziti si sa ii tina sub control. Totusi, in anumite situatii de stres sau de boala, parazitii pot ajunge sa isi faca de cap.

Simptomele infectarii cu paraziti pot fi diareea, pierderea in greutate, anemia sau chiar defecarea cu sange. Din fericire, exista o multime de solutii antiparazitare pentru caini, atat intern, cat si extern.

Cum se face deparazitarea?

In general, deparazitarea tine cont de varsta catelului.

Deparazitarea puilor. Majoritatea puilor trebuie sa fie deparazitati, deoarece sunt infestati cu Ascarizi. Exista si alte tipuri de paraziti, insa ascarizii sunt intalniti cel mai adesea iar deparazitarea trebuie sa se faca cu un antihelmintic cat de cat puternic. Deparazitarea se face de mai multe ori la inceputul vietii: la 2, 4, 6 si 8 saptamani. Ulterior, pana la 6 luni trebuie sa se faca o deparazitare lunara pentru a se asigura eliminarea tuturor ascarizilor.  Medicul veterinar trebuie sa acorde o atentie foarte mare medicamentatelor, deoarece produsele antihelmintice nu sunt indicate pentru puii care au infectii respiratorii sau pentru cei care sunt apatici. O astfel de problema trebuie sa fie eliminata inainte de deparazitare.

Deparazitarea adultilor. Deparazitarea nu trebuie sa se termine odata ce cainele a devenit adult. Totusi, la adulti procedura trebuie sa fie facuta doar in momentul in care exista un motiv foarte bine intemeiat. Pentru a se stabili acest motiv intemeiat, este bine sa se faca un examen coproparazitologic cel putin o data pe an.

Cum se tin parazitii la distanta?

Din pacate, reinfestarea se poate face foarte usor, chiar daca patrupedul a fost deparazitat. Pentru a se putea tine departe parazitii, adapostul catelului trebuie sa fie curat, uscat si igienic.

Daca se doreste reproducerea cainelui, aceasta trebuie sa se faca tot in locuri uscate. Locurile murdare si pline de noroi reprezinta mediul perfect pentru ouale si larvele de paraziti. Daca se doreste reproducerea, este bine sa se faca pe o suprafata care se poate spala cu usurinta.

Este foarte important sa se solicite sfatul unui medic veterinar atunci cand vine vorba despre igienizare, deoarece va sti cu exactitate ce sa recomande pentru pastrarea parazitilor la distanta si automat, pentru mentinerea catelului cat mai sanatos si fericit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *