5 lucruri incredibile despre diamante, pe care cu siguranta nu le stiai

Diamantul este una dintre pietrele care a reusit de-a lungul timpului sa se catere pe scara celor mai apreciate produse ale lumii si sa ramana pe locurile fruntase. Adevarul este ca are cu ce sa se laude: este un material extrem de dur, se gaseste rar, isi gaseste utilitatea in foarte multe situatii si straluceste. Ultima parte il face ideal pentru bijuterii, motiv pentru care o multime de vedete investesc sute de mii sau chiar milioane de euro pentru a se putea prezenta in public cu un diamant cat mai mare.

Toate aceste lucruri le stie fiecare dintre noi. Exista si o multime de lucruri pe care nu le stim despre diamante:

  • Orice diamant are vechime de peste 1 miliard de ani. Trecerea timpului l-a facut sa fie cel mai dur material de pe glob, foarte greu de prelucrat. Sunt doar cateva motive pentru care diamantele sunt atat de scumpe.
  • Cele mai populare diamante sunt cele albe. Cu toate acestea, exista o multime de alte culori pe care diamantele le pot lua. Daca iti doresti o piatra pretioasa deosebita te poti orienta spre un diamant albastru, verde sau oranj. Acestea sunt foarte rare, asadar, este posibil sa cheltuiesti o suma impresionatna pe ele.
  • Caratul diamantului se refera, de fapt, la greutatea lui. Un carat este echivalentul a doua grame. Un lucru foarte interesant este faptul ca denumirea de carat vine de la Keration, care inseamna roscov. In trecut, pietrele pretioase erau masurate cu ajutorul semintelor de roscov. Mai exact, erau comparate cu semintele de roscov.
  • Cel mai mare diamant din lume cantareste 621 de grame. Valoarea lui este, realmente, inestimabila.
  • Nu toate diamantele pot fi folosite pentru realizarea de bijuterii. De fapt, doar 30% din totalul de diamante extrase din pamant sunt bune pentru realizarea accesoriilor

Merita investitia intr-un diamant?

Pe piata, fiecare magazin de bijuterii comercializeaza metale pretioase insotite de pietre pretioase, printre care si diamantele. De cele mai multe ori, diamantele comercializate sunt foarte mici, asadar nu au o valoare reala. Acestea cantaresc aproximativ 0.1 carate, valoare aproape neglijabila. Daca iti doresti sa cumperi un diamant pentru investitie, este bine sa te orientezi spre pietre de minim 0.5 carate. Acestea pot scoate din buzunar cateva mii de euro bune.

Pe langa bijuterii, diamantul isi gaseste utilitatea si in alte domenii si activitati:

  • Cu ajutorul sau se pot taia tot felul de alte materiale dure, iar logica este simpla, fiind cel mai dur material din lume;
  • Diamantul este folosit adeseori si pentru constructia de instrumente optice;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *