Trecerea de la patut la pat normal

In viata oricarui copil apar o multime de schimbari, care in primii ani de viata se desfasoara cu o rapiditate uriasa. Una dintre cele mai mari si importante schimbari este trecerea de la patut bebe la pat normal. De foarte multe ori, aceasta trecere inseamna si mutarea din camera parintilor intr-o camera ce ii este destinata doar lui, ceea ce poate avea un impact major.

Cand trebuie sa treaca copilul de la patut la pat?

In principiu, este bine ca trecerea sa se faca atunci cand copilul este pregatit. Daca se simte bine in patut, poate sa mai doarma o perioada in el.

Daca este deja prea mare pentru patut, a invatat cum sa se catere si iese frecvent din el sau pur si simplu urmeaza sa apara un nou membru in familie, atunci un pat normal este indicat. Avantajele unui pat sunt foarte mari si se pot concretiza printr-un confort mai mare pentru cel mic si prin obiceiuri noi. Spre exemplu, va putea sa mearga singur la baie in timpul noptii.

Cum alegi patul pentru copil?

Evident, noul pat nu trebuie sa fie identic cu al unui adult. Un pat pentru copii trebuie sa aiba dimensiuni mai mici, sa aiba o saltea construita special pentru corpul in continua dezvoltare a celui mic si diverse accesorii.

Unul dintre accesoriile extrem de utile este o bariera rabatabila care il impiedica pe copilas sa cada din pat. Obisnuit cu patutul care ii ingradeste intregul spatiu, s-ar putea sa se miste in voie peste tot prin pat si sa ii depaseasca maginile. O bariera pentru pat este extrem de utila si nu costa foarte mult.

De asemenea, poti opta pentru paturi cu tot felul de jucarioare ataste si un design jucaus.

In general, exista trei variante de pat pentru copii:

  • Varianta normala, de o persoana;
  • O simpla saltea pe podea, care este o alegere cat se poate de atractiva si previne caderile dureroase;
  • Un pat supraetajat. Daca ai mai multi copii, un pat supraetajat este o alegere ideala. Totusi, nu este recomandat copiilor de pana in 6 ani.

Cum se face trecerea de la patut la pat?

Schimbarea poate sa fie una destul de mare pentru cel mic, asadar, trecerea trebuie sa fie facuta cat mai bland. Pentru a-l incuraja, poti da o petrecere in cinstea schimbarii, in care sa fie configurata intreaga camera si sa se evidentieze avantajele acestei schimbari.

Daca schimbarea nu poate sa fie una brusca, introducerea ei se poate face treptat. In primul rand, copilul trebuie sa fie implicat in amenajarea noului spatiu in care doarme si este bine sa fie intrebat in legatura cu ceea ce isi doreste.

Un prim pas pentru a-l obisnui cu somnul intr-un pat este sa fie culcat acolo pe timp de zi. De asemenea, daca isi doreste inca sa doarma in patut ii poti citi povesti in noul pat iar dupa poveste sa il muti in patut.

Cu multa rabdare si cu incurajare din partea tuturor membrilor familiei, copilul se va bucura cu adevarat de schimbare si va percepe noul pat ca pe un loc intim si confortabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *