Masina viitorului, o realitate din ce in ce mai bine conturata

Multe dintre gadgeturile pe care le folosim astazi au fost, in trecut, de neconceput. Telefoanele care permit chatul video erau de domeniul fantasticului iar realitatea virtuala era si ea prezenta doar in filmele SF.

Desi astazi ne inchipuim cu greu existenta unor masini autonome, care sa nu aiba nevoie de sofer, specialistii cred ca in 10-20 de ani acestea vor fi o realitate pe strazile din intreaga lume. Asa cum masinile electrice evolueaza de la an la an, aducand autonomie din ce in ce mai mare si un interes crescut din partea soferilor, masinile autonome vor cunoaste propria evolutie.

Ce inseamna o masina autonoma?

Este masina la care lucreaza din ce in ce mai multi producatori auto si are in vedere o serie de avantaje oferite celor care calatoresc:

  • O organizare mult mai buna in trafic. Masinile se vor putea conecta una la alta si vor circula intr-o armonie perfecta.
  • Eliminarea riscului de accidente. Numarul accidentelor va fi zero, sau aproape zero, in conditiile in care masinile inteligente pot sa reactioneze rapid la orice factor periculos.
  • Eliminarea poluarii. Cel mai probabil, masinile autonome vor fi electrice. Masina electrica nu mai este o noutate, majoritatea producatorilor avand modele cu adevarat impresionante. Tesla a ajuns la autonomii de peste 600 de km, ceea ce este incredibil pentru un automobil propulsat doar de energie electrica.
  • Eliminarea interventiei umane. Masinile autonome nu au nevoi de sofer, ceea ce va face calatoriile mult mai relaxante, inclusiv pentru cei care stau in scaunul soferului.

Ce impact vor avea aceste masini asupra societatii?

In principiu, impactul va fi unul pozitiv. Cu siguranta ne prinde bine mai putina poluare si acelasi lucru se poate spune si de mai putine accidente. Partea proasta este ca masinile de acest fel vor duce la pierderea unor locuri de munca, cum ar fi cele de soferi sau cele de politisti rutieri.

Cand se preconizeaza ca se poate construi masina autonoma?

Tehnologia este acolo si exista deja anumite prototipuri care pot circula autonom. Aceste nu pot fi produse pentru ca exista inca anumite piedici, cum ar fi securitatea ciberntica auto. Tocmai de aceea, cel mai probabil vom mai astepta cativa ani, insa aparitia automobilelor autonome este inevitabila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *