De ce ar trebui sa speli hainele noi inainte de a le purta

Cu totii iubim hainele noi. Acestea sunt “perfecte” – culorile sunt stralucitoare, testaturile sunt curate, iar liniile sunt clare. Asadar, de ce sa le speli si sa risti sa le schimbi aspectul inainte de a avea sansa de a le purta?

De ce ar trebui sa speli hainele noi inainte de a le purta?

Exista trei motive importante sa speli hainele noi, in special lenjeria intima sau tricourile si pantalonii scurti care intra in contact direct cu pielea, inainte de a le purta:

1. In primul rand, pentru a indeparta vopseaua suplimentara de pe materiale, care poate fi transferata pe piele sau pe alte articole de imbracaminte. Majoritatea tesaturilor fabricate din fibre sintetice (acrilic, poliester) sunt colorate cu vopsea cu anilina. Acest colorant poate provoca reactii cutanate grave la oameni, in special la copiii mici alergici la astfel de substante. Daca alergia este severa, eruptia cutanata va fi similara cu cea cauzata de iedera otravitoare. Mai mult decat atat, vopseaua cu anilina poate cauza mancarimi, inflamatii si uscare a pielii.

2.In al doilea rand, purtand haine pe care tocmai le-ai cumparat, fara sa le speli, risti sa iei tot felul de bacterii, paduchi sau ciuperci de la alte persoane care au probat inainte articolele. Camerele de dressing din magazine pot deveni terenuri de reproducere pentru aproape orice, de la virusuri la ciuperca “picior de atlet” (o infectie a picioarelor des intalnita).

3.In al treilea rand si cel mai important, hainele noi ar trebui sa fie spalate pentru a elimina substantele chimice precum uree-formaldehida pe care producatorii le pun pe haine pentru a spori culoarea sau textura. Aceste substante nu sunt deranjante pentru toata lumea, dar daca ai pielea sensibila, poti dezvolta o eruptie cutanata, in special in zonele de contact constant, cum ar fi axila, gulerele, mansetele si coapsele.

Este deosebit de important ca hainele pentru copii, in special hainele pentru bebelusi, sa fie spalate inainte de a fi purtate. Bebelusii sunt extrem de sensibili la substantele chimice si pot dezvolta usor fel si fel de iritatii ale pielii si eruptii cutanate. Pentru spalarea lor, alege un detergent care nu contine parfumuri si coloranti, deoarece colorantii si parfumurile puternice de detergent pot provoca, de asemenea, reactii cutanate. In plus, spalarea hainelor noi pentru copii le va face mai moi si mai confortabil de purtat.

Ce poti face pentru a reduce expunerea la substantele chimice din imbracamine?

Poti evita unele substante chimice prin cumpararea articolelor de imbracaminte confectionate doar din fibre naturale. Dar asigura-te ca citesti etichetele lor cu atentie, deoarece nu toate cele care sustin ca sunt din bumbac sau din lana nu contin si alte substante. Deseori, producatorii aplica substante chimice pentru prevenirea mucegaiului, deoarece fibrele naturale sunt deosebit de vulnerabile la mucegai daca sunt expuse la umiditate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *