Cum se taie corect gazonul

In afara de indepartarea zapezii pe timp de iarna, taierea gazonului este probabil cel mai putin interesant aspect al intretinerii unei curti. Totusi, este o treaba ce trebuie facuta, asadar urmeaza sfaturile urmatoare pentru a te asigura ca vei taia iarba in mod corespunzator si ca vei avea grija de ea corect.

Exista un timp potrivit si un timp neprielnic pentru taierea gazonului?

Da. Iarba nu se taie niciodata atunci cand este uda, deoarece nu va putea fi taiata la acelasi nivel peste tot, plus ca exista riscul de alunecare si ranire. Totodata, gazonul nu ar trebui taiat dimineata, deoarece atunci iarba este inca acoperita de roua. Cel mai bine ar fi ca aceasta treaba sa fie facuta dupa-amiaza, inainte de lasarea serii.

Cat de des trebuie acutita lama de cosit?

Fara, indoiala, stii ca intretinerea unei masini de tuns iarba este extrem de importanta atat pentru masina in sine cat si pentru sanatatea ierbii. Acest lucru este valabil, cel putin, atunci cand vine vorba de ascutirea lamei de cosit.

Lama trebuie ascutita o data pe luna sau macar o data la doua luni. Daca folosesti o lama tocita, iarba, in loc sa fie taiata uniform, va fi mai mult rupta si, din aceasta cauza, va deveni sensibila la boli.

Cum pot curata sau inlocui filtrul de aer al cositoarei?

Inainte de a schimba sau de a curata filtrul de aer, mai intai trebuie sa determini daca masina ta de tuns iarba are un filtru de aer din hartie sau din spuma. Filtrele din hartie se inlocuiesc, in timp ce filtrele din spuma se curata.

Pentru schimbarea unui filtru de aer din hartie trebuie sa urmezi acesti pasi:

  • desurubeaza capacul si scoate filtrul de aer;
  • introduce un nou filtru de hartie cu pleava orientata spre exterior;
  • insurubeaza capacul inapoi.

Pasii pe care sa ii urmezi pentru curatarea unui filtru de aer din spuma:

  • scoate unitatea filtrului de aer si indeparteaza spuma veche;
  • curata unitatea filtrului;
  • inmoaie noua bucata de spuma cu ulei de motor curat. Indeparteaza excesul de ulei folosind o carpa curata;
  • introduce noua spuma in filtrul de aer. Asigura-te ca buza depaseste muchia unitatii;
  • insurubeaza capacul inapoi.

Cat de des se taie gazonul?

Pentru a te bucura de un gazon cat mai placut estetic, trebuie sa il tai in mod regulat, cam o data pe saptamana sau cel mult de trei ori pe luna.

Sigur, frecventa taierii depinde si de tipul de gazon pe care il ai in gradina. Exista mai multe soiuri de gazon, acestea crescand cu viteze diferite. In general, insa, gazonul creste cu o viteza cuprinsa intre 2,5 si 3,5 centimetri pe saptamana.

Inaltimea de taiere trebuie stabilita o singura data.

Inainte de a incepe sa tai gazonul trebuie sa alegi o inaltime a ierbii. Aceasta se recomanda a fi intre 4 si 6 centimetri. Inaltimea aleasa trebuie mentinuta pe intreaga arie pentru ca gazonul sa aiba un aspect cat mai placut, uniform si lipsit de denivelari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *