Cum se curata escarele?

Escara este una dintre cele mai periculoase rani pe care le poate dezvolta un pacient imobilizat la pat. Aparuta din cauza presiunii intense asupra tesuturilor moi, aceasta poate duce la un urias disconfort si in unele cazuri la infectie si la deces.

Cei care ingrijesc pacienti cu escare trebuie sa se asigure ca stiu cu exactitate cum sa curete ranile, pentru a grabi vindecarea. Iata, asadar, cateva sfaturi utile si cateva produse care pot sa ajute.

Imagini pentru escara

Curatarea ranii, de la schimbarea pansamentului pana la spalare

Pentru curatarea unei escare, persoana care se ingrijeste de pacient trebuie sa poarte manusi de unica folosinta, pe care sa le schimbe la fiecare manevra. Pasii pentru o curatare eficienta sunt:

  • Indepartarea pansamentului vechi;
  • Spalarea ranii;
  • Aplicarea noului pansament.

Fiecare pas este important, indepartarea facandu-se cu grija, spalarea fiind necesara sa se faca cu compresa sterila si cu sapun neutru iar aplicarea noului pansament necesitand o atentie foarte mare la tipul pansamentului. Exista mai multe pansamente pentru escare, insa alegerea lor trebuie sa fie facuta in functie de evolutia ranii si de alte detalii.

Pentru spalare este bine sa se foloseasca sapun neutru si doar in cazul in care plaga este infectata sa se foloseasca solutie iodata. Nu se recomanda apa oxigenata, acidul boric sau cloramina, deoarece pot ardetesuturile.

Care sunt cele mai bune pansamente?

Exista numeroase tipuri de pansamente, cum ar fi Hydrosorb sau PermaFoam, gandite special pentru tratamentul escarelor.

Hydrosorb, spre exemplu, este un pansament cu hidrogel, semipermeabil, care poate fi indepartat fara a lasa urme in plaga. Este una dintre cele mai bune solutii pentru grabirea vindecarii si vine in mai multe forme si marimi.

PermaFoam este un alt pansament excelent, realizat din spuma poliuretanica, Acesta ajuta la absorbtia secretiilor vascoase si detritusurilor celulare si permite  o schimbare mult mai rara. Pe langa asta, stimuleaza granulatia si protejeaza impotriva maceratiilor.

permafoam

Ce alte sfaturi trebuie respectate in momentul curatarii si pansarii?

Pentru pansamentele autoadezive,  partea adeziva nu trebuie sa atinga atinga zona din imediata vecinatate a ranii.

Aplicarea pansamentului se poate face cu ajutorul unor comprese sterile, in cazul in care nu este autosteril, iar fixarea se face cu o fasa de fixare.

De fiecare data cand se indeparteaza un pansament, este bine sa se indeparteze tesuturile moarte, depozitele de fibrina si eventualele necroze. Acet lucru se face prin frecarea ranii cu o compresa sterila, cat mai usor posibil.

Curatarea escarelor nu este usoara, insa poate sa fie facuta cu succes daca sunt folosite produsele potrivite si se tine cont de toate regulile impuse de medici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *