Cum sa scapi de mucegaiul din casa

Mucegaiul nu reprezinta doar cateva pete inestetice pe peretii casei. Acesta este deosebit de periculos pentru sanatatea noastra. Poate provoca reactii alergice care pot fi periculoase in unele cazuri si, in timp, va cauza diferite probleme de sanatate pulmonara. Totodata, mucegaiul poate provoca daune proprietatii insasi, inclusiv hainelor, mobilierului, lemnului, podelelor, peretilor si aproape oricarui element cu care intra in contact. Daca este neglijat, mucegaiul va provoca daune atat de mari incat va trebui sa cheltuiesti o suma imensa de bani pentru a le remedia.

Din ce cauza apare mucegaiul?

Umiditatea este principalul vinovat in cresterea si dezvoltarea mucegaiului, asta o stim cu totii. Dar ceea ce probabil ca nu realizam este faptul ca lucrurile pe care le facem in fiecare zi ne pot pune in pericol sanatatea, infestandu-ne casa cu mucegai. Printre aceste lucruri includem spalarea vaselor si hainelor, dusurile si baile in cada si, nu in ultimul rand, gatitul.

Chiar si atunci cand respiram cream putina umiditate in aer. Existand umiditate in casa, aerul este prins si nu mai poate circula bine, fapt ce favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.

Controlul umiditatii – Cheia pentru prevenirea aparitiei mucegaiului

Din moment ce umiditatea este motivul dezvoltarii mucegaiului, controlul acesteia este, prin urmare, cheia cea mai evidenta pentru mentinerea casei curate.

Incepe prin identificarea zonelor de risc din intreaga casa. Dupa cum am mentionat mai devreme, acestea includ, de obicei, bucataria, baile, dormitoarele, mansarda, dulapurile, subsolul si asa mai departe. Incearca sa pastrezi aceste zone cat mai uscate in orice moment.

Daca inundatiile sunt cauza aparitiei apei in subsolul tau, usuca podelele si peretii de indata ce scapi de apa. Daca apa a intrat in covor, spala-l si lasa-l sa se usuce in mod corespunzator.

Dupa ce ai terminat de facut dus sau baie, fa-ti un obicei din a sterge podeaua din incapere. In spatiile inchise, unde ventilatia este slaba, este recomandat sa folosesti un dezumidificator pentru a reduce nivelul umiditatii din aer si astfel sa previi dezvoltarea mucegaiului.

Eliminarea mucegaiului folosind produse pe care le ai in casa

Daca incercarile de a controla umiditatea nu sunt suficiente, iar mucegaiul reuseste sa apara in diverse locuri din casa, nu trebuie sa te ingrijorezi. Daca ai observat una sau mai multe pete de mucegai, poti folosi produse pe care le ai deja in casa pentru a le indeparta.

Poti folosi inalbitor, otet, ulei arbore de ceai, peroxid de hidrogen sau bicarbonat de sodiu pentru a dezinfecta zonele. Daca ai dezinfectanti, te incurajam sa ii folosesti pentru a curata covoarele infestate cu mucegai.

Toate acestea functioneaza bine atata timp cat petele de mucegai sunt inca mici. Tine minte insa ca mucegaiul se dezvolta foarte repede. Daca iei masuri la primele semne de infestare, este mai putin probabil ca acestea sa provoace probleme mari. In cazul in care mucegaiul a acaparat o buna parte din casa, iti sugeram sa apelezi la ajutorul unui specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *