Trecerea de la inchiriere la cumpararea unei locuinte este un pas mare care poate afecta atat finantele cat si stilul de viata.
Este important sa intelegi argumentele pro si contra inainte de a lua o astfel de decizie si, de asemenea, va trebui sa iti evaluezi nevoile. Poate ca iti doresti mai mult spatiu si mai multa independenta in spatiul in care locuiesti. Sau poate ca preferi confortul de a trai intr-un apartament, in special intr-un complex care ofera multe servicii si caracteristici, cum ar fi sali de sport, bazine de inot sau alte facilitati.
Daca te gandesti sa iti cumperi o locuinta, iata cativa factori pe care, daca ii iei in considerare, te vor ajuta sa iei decizia cea mai potrivita:
Costul chiriei vs. plata casei
Daca vrei sa cumperi o casa in rate, ar trebui sa compari suma pe care o vei plati la banca in fiecare luna cu suma pe care o platesti in prezent pentru chirie. Dar expertii spun ca acesta este doar punctul de plecare; ei sustin ca pretul locuintei nu ar trebui sa depaseasca suma totala pe patru ani a veniturilor familiei. Apoi, trebuie sa iei in calcul faptul ca suma pe care o vei plati in cei 10, 20 sau 30 de ani la banca va fi poate chiar de doua ori mai mare decat pretul locuintei achizitionate.

Pretul de a intra in posesia locuintei
In calitate de chirias, va trebui sa platesti atunci cand semnezi contractul de inchiriere a locuintei un depozit pentru eventualele pagube materiale care ar putea surveni. Acesta variaza in valoare, iar la sfarsitul contractului de inchiriere ar putea fi rambursabil. Daca ai un animal de companie, va trebui probabil sa platesti o suma mai mare.
De asemenea, daca doresti sa faci modificari, spre exemplu sa iti montezi un semineu, sau sa schimbi mobilierul, vei avea nevoie de aprobarea proprietarului.
Ca proprietar de casa, va trebui sa ai suficienti bani pentru plata in avans, aceasta incepand, de obicei, de la procentul de 10% din totalul costului locuintei. Prin urmare, daca ai de gand sa cumperi o locuinta in valoare de 60 000 de euro, va trebui sa platesti un avans de 6000 de euro.
Platesti pentru inevitabil.
Daca esti proprietar, va veni, la un moment dat, ziua in care va trebui sa faci o investitie substantiala pentru a repara sau a inlocui ceva, cum ar fi centrala termica, acoperisul sau finisajele din casa.
In calitate de chirias, nu esti responsabil pentru intretinerea si repararea obiectelor care se uzeaza sau se strica, astfel ca nu te vei confrunta niciodata cu acele cheltuieli suplimentare.
Alegerea flexibilitatii
Inchirierea si detinerea unei locuinte vin fiecare cu un soi de libertate si flexibilitate proprie. Daca esti proprietar, poti picta peretii in ce culoare doresti, poti inlocui finisajele si iti poti reamenaja spatiul in orice mod iti permit imaginatia si bugetul.
In calitate de chirias, nu ai aceasta libertate, desi ai posibilitatea de a te muta intr-o locuinta mai noua, cu facilitati mai bune, sau intr-o parte a orasului in care ai noul loc de munca.