Cat de sigur este sa mergi in prezent la Cernobil?

Cernobil, locul in care a avut loc cel mai nefast accident nuclear din lume, este in prezent o destinatie turistica surprinzator de populara. Dar din moment ce radiatiile sunt inca destul de mari in jurul Cernobilului, de ce se permite vizitarea zonei?

Oficialii ucrainieni au permis accesul turistilor in zona cu aproape un deceniu in urma, declarand ca vizitele sunt sigure, desi tururile sunt strict reglementate. De atunci, mii de vizitatori din toate colturile lumii vin la Cernobil pentru a afla mai multe despre dezastrul nuclear ce a avut loc in data de 26 aprilie 1986.

De retinut: Radiatiile in doze mari pot provoca leziuni in organele si tesuturile din organism, crescand semnificativ riscul de cancer.

Cu toate acestea, oameni de pretutindeni de pe toata planeta sunt scaldati zilnic in radiatii care au devenit parte naturala a mediului. Ne referim la radiatiile terestre emise de Pamantul insusi, de radiatiile interne generate de organismele vii si de radiatia cosmica din partea soarelui si a stelelor, potrivit Comisiei de Reglementari Nucleare.

Expunerea la radiatii:

In medie, o persoana obisnuita este expusa la aproximativ 3 milisieverti (mSv) de radiatii pe an, valoare ce este considerata a fi in limitele normale si sigure. Radiatia din tehnologia imagistica medicala variaza de la mai putin de 1 mSv la aproximativ 20 mSv pentru anumite radiografii si scanari de tomografie computerizata (CT).

Dozele de radiatii cuprinse intre 50 si 200 mSv pot duce la deteriorari cromozomiale, in timp ce dozele cuprinse intre 200 si 1000 mS pot determina o scadere temporara a numarului de leucocite. Dozele de radiatii cuprinse in jurul valorii de 2000 mSv pot cauza boli grave, in timp ce expunerea la radiatii de 10 000 mSv va provoca moartea in doar cateva zile.

La scurt timp dupa explozia nucleara de la Cernobil, zeci de angajati ai centralei au fost expusi la niveluri de radiatii de 8000 – 16 000 mSv, echivalentul a 80 000 pana la 160 000 de radiografii pulmonare. Acest lucru a dus la 28 de decese si la imbolnavirea grava a 134 de muncitori, pompieri si angajati din cadrul armatei.

Atunci cand reactorul de la Cernobil a explodat, a emis niveluri de radiatii mortale, dar efectele radioactive nu au fost distribuite in mod uniform in zona inconjuratoare din cauza conditiilor meteorologice si a vanturilor in schimbare. Locatiile care erau mai departe de reactor au devenit astfel hotspoturi radioactive, iar diferite sate din apropiere au avut parte de foarte putina contaminare. Chiar si in aceste sate, radiatia a fost distribuita inegal si poate varia de la o strada la alta.

Riscul de a vizita Cernobilul:

Ruinele reactorului de la Cernobil se gasesc in prezent sub o imensa cochilie metalica, deoarece sunt inca foarte radioactive si probabil ca vor ramane asa inca 20 000 de ani. Cu toate acestea, zonele de la Cernobil, care sunt acum deschise turistilor, ar fi putut primi initial doze mai mici de radiatii, in ciuda apropierii lor de reactorul deteriorat.

Nivelurile de fond ale radiatiilor din jurul Cernobilului au fost, de asemenea, mai mici decat media globala inainte de accident, ceea ce ar fi putut contribui la atenuarea amplificarii radiatiilor din accident.

Toate aceste preocupari legate de dozele radiatiilor restrictioneaza accesul turistilor in anumite zone si li se interzice vizitarea zonei pe cont propriu.

O vizita de o zi la Cernobil incepe si se termina cu trecerea printr-un punct de control oficial pentru masurarea radiatiilor. La mijlocul turului, vizitatorii sunt din nou controlati intr-un alt punct de control. Pe durata intregii vizite, turistii nu au voie sa atinga niciun fel de structura si nicio planta, nu au voie sa se aseze pe nimic si nici nu au voie sa ia ceva pentru a duce in exterior. In acest fel, ei raman in siguranta si nu risca sa se contamineze cu niveluri prea mari de radiatii.

Aproximativ 60 000 de turisti au vizitat Cernobil in anul 2018, conform estimarilor Departamentului de Turism si Promovare al orasului Kiev. Dintre toate destinatiile turistice populare din Ucraina, zona Cernobil este lider. Mai mult, datorita popularitatii serialului “Cernobil” realizat de HBO, se estimeaza ca numarul de turisti in zona va creste din ce in ce mai mult in anii urmatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *