Mancarea nu este singurul factor care provoaca sau previne acneea. Genetica, stilul de viata, schimbarile hormonale si mancarea – toate joaca un rol in sanatatea pielii. In timp ce unele alimente sunt considerate a fi extrem de benefice pielii, altele sunt vazute ca fiind toxice. Oamenii de stiinta inca fac cercetari pentru a sti cu exactitate care sunt alimentele care afecteaza aceasta stare si care sunt alimentele care ajuta la prevenirea ei. Pana in prezent, ei au ajuns la urmatoarele concluzii:
Laptele. Cu cat bei mai mult lapte, cu atat este mai posibil sa suferi de acnee – mai ales daca este vorba de lapte degresat.Oamenii de stiinta inca incearca sa-si dea seama care este cauza, dar ei suspecteaza ca ar putea fi hormonii pe care ii produc vacile atunci cand sunt gestante, care ajung in final in laptele lor. Persoanele care au niveluri mai ridicate de hormoni in sangele lor au tendinta de a avea mai multa acnee.
Ciocolata. Mai multe studii au aratat ca persoanele care mananca frecvent ciocolata sunt mai predispuse la cosuri. Dar nu este clar de ce. Ingredientul cheie, cacao, nu pare sa fie motivul. Intr-unul dintre aceste studii, persoanele care au mancat ciocolata cu un continut mai mare de cacao au fost mai putin susceptibile de a dezvolta cosuri decat persoanele care au mancat ciocolata cu un continut obisnuit de cacao. Prin urmare, ciocolata neagra, cu mai putin zahar si lapte, este considerata a fi o alegere mai buna daca incerci sa iti tii acneea sub control.
Alimentele cu continut mare de carbohidrati nesanatosi. Esti mult mai predispus la acnee daca dieta ta este plina de alimente precum paine alba, produse de patiserie, sucuri acidulate, orez alb si prajituri. Zaharul si carbohidratii din aceste produse au tendinta de a intra in sange foarte repede. Asta inseamna ca ele vor ridica indicele glicemic, o masura a modului in care alimentele afecteaza zaharul din sange. Atunci cand corpul produce mai multa insulina pentru a reduce nivelul de zahar din sange, afecteaza si alti hormoni care pot stimula productia de sebum in piele si, implicit, acneea.
Somonul. Acest soi de peste este plin de acizi grasi omega 3, grasimi sanatoase care diminueaza inflamatia din organism, ajutand astfel la prevenirea si tratarea acneei. De asemenea, acizii grasi omega 3 ajuta la scaderea cantitatii de proteina IGF-1 pe care o produce organismul, proteina despre care se crede ca ar avea o legatura cu declansarea acneei.
Nucile. Persoanele cu acnee au adesea niveluri scazute de antioxidanti, in special vitamina E si seleniu, nutrienti care pot fi luati din migdale, arahide, nuci braziliene, etc. Aceste elemente nutritive protejeaza celulele de infectii si daune solare, prevenind totodata dezvoltarea acneei.