De la diete nebunesti si noi super-alimente pana la cele mai recente echipamente de sport, suntem bombardati de promotii pentru produse care promit beneficii uimitoare pentru sanatate si silueta. Cu toate acestea, in loc sa iti investesti banii castigati pe ultimul “miracol” al sanatatii, ti-ai putea imbunatatii cu usurinta sanatatea facand cateva lucruri simple. Poti face plimbari pe jos, poti consuma legume pure, neprelucrate si, nu in ultimul rand, te poti bucura de nenumaratele beneficii pe care le ofera gradinaritul.
Din multimea de avantaje pe care le are aceasta activitate placuta in aer liber, gradinaritul, iata care sunt primele 5:
1.Gradinaritul este o modalitate grozava de a-ti lucra muschii corpului, incluzand picioarele, bratele, fesele, abdomenul si spatele. Mai mult decat atat, este mai ieftin si mai placut decat sa mergi la sala de fitness si are bonusul suplimentar de aer proaspat si de vitamina D de la soare. Tine in vedere, totusi, ca, desi soarele este bun pentru organism, prea mult poate fi daunator, asa ca iti recomandam sa porti o palarie si sa folosesti o crema cu protectie solara inainte sa te expui la rasele sale puternice.
2.Gradinaritul este bun pentru pierderea in greutate. Stiai ca, atunci cand faci treaba in gradina, arzi calorii? Si nu putine! Potrivit site-ului Web MD, o ora de munca intensa in gradina, sapand si culegand buruienile dintre legume si flori, inseamna pana la 600 de calorii arse. Cand plantezi, consumi intre 200 si 400 de calorii, iar cand tunzi gazonul, consumi pana la 350 de calorii.
3.Gradinaritul iti ofera o nutritie grozava. Nutritionistii ne recomanda sa avem 3 mese principale si 2 gustari in fiecare zi, toate compuse, in cea mai mare parte, din legume si fructe cat mai proaspete. In consecinta, oamenii care cresc hrana in gradina lor sunt mai sanatosi pur si simplu pentru faptul ca au mai multa mancare proaspata. In plus, consumul produselor din gradina au mai multe fibre, fiind astfel extrem de benefic pentru sanatatea sistemului digestiv si, totodata, pentru pierderea in greutate.
Produsele cultivate la domiciliu sunt, de asemenea, mult mai gustoase si mai hranitoare decat fructele si legumele cumparate, despre care stim cu totii ca sunt dopate cu o sumedenie de substante chimice pentru a avea un aspect mai placut si pentru a rezista mai mult timp pe rafturile magazinelor.
4.Produsele din gradina sunt naturale. Gradinarul isi poate fertiliza in mod natural solul cu ingrasaminte in loc sa foloseasca substante chimice, reducand astfel riscul de a se imbolnavi pe viitor. In plus, fructele si legumele proaspete din gradina nu contin aditivi nocivi, zahar, conservanti sau culori artificiale.
5.Gradinaritul face minuni pentru sanatatea psihica.
Multi oameni cred ca natura are mari puteri de vindecare, in special pentru psihic. Iar acest lucru nu este departe de adevar. Cercetatorii sustin ca gradinaritul este o metoda excelenta de a scapa de grijile de zi cu zi, de a te relaxa si de a reduce stresul. Este, de asemenea, un tratament pentru simturi. In gradina mirosi pamantul proaspat, asculti pasarile si insectele bazaitoare si te bucuri de frumusetea vizuala a florilor!