5 Castele din Europa pe care trebuie sa le vizitezi macar o data in viata

Este greu sa ne imaginam istoria Europei fara remarcabilele-i castele ce stau rasfirate pe intregul continent. Pline de magie si mister, cu arhitectura ce pare a fi desprinsa din basme, multe dintre aceste castele ne fascineaza atat cu aspectul lor impozant, cat si cu povestile si legendele misterioase ce stau ascunse intre zidurile lor.

Tari precum Franta, Germania si Marea Britanie sunt coplesitor de bogate in castele – fiecare unic in felul sau. Cu toate acestea, majoritatea tarilor europene gazduiesc cel putin cateva castele care merita vizitate. Pana la urma, granitele tarilor nu au fost intotdeauna asa cum sunt acum, multe dintre regatele si imperiile vremurilor de odinioara lasand amprente adanci asupra teritoriilor pe care le ocupau.

Imagini pentru Castelul Neuschwanstein, Germania

Din lunga lista cu castele impresionante ale Europei, am alcatuit un top 5:

1.Castelul Neuschwanstein, Germania. Situat in tinutul Bavariei, acest castel in stil romanic din secolul al XIX-lea este cel mai vizitat castel din Germania, precum si unul dintre cele mai pitoresti castele din intreaga lume. Il vei recunoaste instantaneu, castelul fiind sursa de inspiratie pentru Disney cand a realizat celebra productie “Frumoasa din Padurea Adormita”.

2.Castelul Bran, Romania. Situat in localitatea Bran din apropierea Brasovului, castelul Bran a devenit faimos peste hotare ca fiind Castelul lui Dracula, in ciuda faptului ca nu exista nicio dovada care sa lege scrierile lui Bram Stoker de aceasta locatie spectaculoasa. Primele documente care mentioneaza castelul dateaza din secolul al XIV-lea, iar cetatea avea scopul de a proteja regiunea de atacurile otomanilor.

3.Palatul Pena, Portugalia. Situate pe dealurile pitoresti ale Sintrei, Palatul Pena si gradina din jurul sau reprezinta rodul geniului creativ al regelui Ferdinand al II-lea. Este considerat unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura romantica a secolului al XIX-lea, denotand, de asemenea, influente clare din stilurile arhitecturale manueline si maure. Palatul a fost construit astfel incat sa poata fi vizibil din orice punct al parcului, care consta intr-o padure si in niste gradini luxuriante cu peste 500 de specii diferite de arbori adusi din toate locurile planetei in care au colonizat portughezii de-a lungul istoriei lor.

4.Castelul Alcazar, Spania. Alcazarul din Segovia este o fortificatie spectaculoasa din piatra, situata in Orasul Vechi din Segovia, Spania. Inaltandu-se pe o stanca gigantica deasupra confluentei raurilor Eresma si Clamores, in apropierea muntilor Guadarrama, castelul Alcazar este unul dintre cele mai distinctive palate-castel din intreaga Spanie, gratie formei sale – ca prova unei nave. Alcazarul a fost construit initial ca fortareata, dar a servit ca Palat Regal, inchisoare de stat, Colegiu Regal de Artilerie si Academie Militara.

5.Castelul Chambord, Franta. Este cel mai mare castel din Valea Loarei si, fara exagerare, unu dintre cele mai splendide castele din intreaga lume. Fiind un exemplu grozav de arhitectura renascentista franceza, Chambord este celebru in toate colturile lumii, motiv pentru care este vizitat de aproximativ 2 milioane de oameni anual. Castelul are un design unic, imbinand formele medievale cu structuri renascentiste. A fost construit la inceputul secolului al XVI-lea si, initial, a servit ca loc de vanatoare pentru regele Francisc I al Frantei. Finalizat abia in timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, castelul avea sa fie inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1981.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *