cafea

15 informatii despre cafea

Poate nu e asa o treaba sa iei un pranz gratis, insa nu se compara cu o ceasca de cafea. Asa ca de ce sa nu rasplatesti efortul facut de barman prin oricare dintre aceste informatii despre cafea?

  1. CAFEAUA A FOST LA INCEPUT MESTECATA

Sorbitul poate fi varianta preferata a servirii cafelei, dar cafeaua nu a fost intotdeauna o placere lichida. Potrivit catorva istorici, primele triburi africane consumau cafeaua macind boabele, adaugau apoi grasime animala si formau bilute de energie comestibile.

2. CONSUMUL DE CAFEA DECAFEINIZATA SI INDUSTRIA BAUTURILOR CARBOGAZOASE

Dupa ce boabele de cafea sunt decafeinizate, unii producatori de cafea vand cafeina catre producatorii din industria bauturilor carbogazoase sau companiilor farmaceutice.

Imagine similară

3. CAFEAUA INSTANT EXISTA DE APROXIMATIV 250 DE ANI

Cafeaua instant exista de ceva vreme, fiind prima data consumata in Anglia in 1771. Insa aveau sa treaca inca 139 de ani pentru a fi produsa si vanduta la scara larga (si brevetata) in SUA in 1910.

4. UN AMERICAN OBISNUIT DA 1000$ PE CAFEA INTR-UN AN

Ai crede ca o medie de 1092$ cheltuiti pe cafea intr-un an sunt de ajuns pentru a face SUA cea mai cofeinitizata tara din lume. Ai gresi.

5. FINLANDA ESTE „CAPITALA” CAFELEI

Desi Finlanda nu produce nicio boaba de cafea, cetatenii ei sunt cei mai mari bautori de cafea din lume.

6. BEETHOVEN ERA COSMARUL ORICARUI BARMAN

Lui Beethoven ii placea sa serveasca cafeaua, dar era extrem de pretentios in cerintele prepararii ei. Mai exact, el insista ca fiecare ceasca sa fie preparata cu fix 60 de boabe de cafea.  

7. BOABELE DE CAFEA AU TRIMIS ATLETII BRAZILIENI LA JOCURILE OLIMPICE

In 1932, Brazilia nu isi permitea financiar sa isi trimita atletii la jocurile olimpice la Los Angeles. Asa ca au incarcat vasul cu cafea si au vandut-o pe drum.

8. AU FOST CATEVA INCERCARI PENTRU A INTERZICE COMPLET CAFEAUA

La inceputul secolului 18, guvernele au incercat sa interzica complet cafeaua. Printre motive ar fi ca bautura ilegala stimula un comportament radical. In 1746, Suedia a dus lucrurile la extrem cand a interzis atat consumul de cafea cat si vanzarea sau productia ei.    

9. CAFEAUA POATE PRELUNGI VIATA PISICII TALE

Poate fi o coincidenta, dar „Cea mai longeviva pisica” inscrisa in Cartea Recordurilor – pisica Creme Puff de 38 de ani – obisnuia sa bea cafea in fiecare dimineata din viata ei blanoasa (pe langa sunca, oua si brocolli). Luati in calcul ca pisica Creme Puff a doborat recordul motanului de 34 de ani Grandpa Rex Allen, avand acelasi stapan si aceeasi dieta.

10. FEMEILE SECOLULUI 17 CREDEAU CA BAUTURA FACE RAU BARBATILOR

In 1674, Petitia Femeilor Impotriva Cafelei reclama ca bautura ii tranforma pe barbatii lor in „cadavre umblatoare” si propunea interzicerea ei pentru orice englez cu varsta sub 60 de ani.

11. CAFEAUA CHOCK FULL O’NUTS NU CONTINE NUCI

Este denumita dupa un lant de magazine de seminte care a fost transformat in lant de magazine de cafea.

12. CEA MAI SCUMPA CAFEA DIN LUME PROVINE DIN EXCREMENTE DE ANIMAL

Kopi Luwak, cea mai scumpa cafea din lume, are acest pret piperat datorat procesului de fabricatie: digestia. In Indonezia, un animal salbatic, cunoscut sub numele de mangusta asiatica (asemanatoare cu nevastuica) nu poate rezista boabelor rosii de cafea din abundenta, desi nu le poate digera. Boabele trec prin sistemul ei digestiv fara sa fie complet digerate, pentru ca apoi fermierii sa le culeaga, sa le spele (speram) si sa le vanda la pretul de 600$ pe jumatate de kilogram.

13. 70 DE CESTI DE CAFEA PENTRU A OMORA O PERSOANA DE 68 DE KILOGRAME

Orice e prea mult strica – da, chiar si bautura ta personalizata. Un videoclip de la AsapSCIENCE a realizat ca ar fi nevoie de 70 de cesti de cafea pentru a omora o persoana de 68 de kilograme.

14. ESTE UN STARBUCKS SI LA SEDIUL CENTRAL AL CIA

Unii ofiteri il numesc „Starbucks-ul invizibil”, dar angajatii de la Langley, Virginia in orice caz nu sunt precum angajatii unui Starbucks obisnuit. Sunt foarte atent verificati si nu pot parasi agentia fara escorta. Partea buna este ca nu trebuie sa scrie sau sa strige numele clientilor!

15. CAFEAUA AR PUTEA INTR-O ZI SA-TI ALIMENTEZE MASINA

Cercetatorii au realizat transformarea cafelei in biocombustibil, pe care din fericire l-au si testat cu succes.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *